Oavsett vad du huvudsakligen använder din dator till är det oerhört viktigt att man är bekant med och känner till olika sätt som man bör tänka kring IT-säkerhet. Risken för att man som privatperson ska bli utsatt för en hackarattack eller liknande är relativt låg, men det är trots detta viktigt att man vet vilka angreppssätt som är vanligast och hur man skyddar sig mot dessa.

 

Detta gäller även för företag, och det är oerhört viktigt att en verksamhet vet hur den ska skydda sig mot den här typen av av angrepp. Om företaget inte har anställda som arbetar med IT-säkerheten är det vanligt att man hyr in en säkerhetskonsult som kan assistera med just detta. I den här texten kommer vi däremot att gå igenom några saker som är bra att veta kring IT-säkerhet och hur man skyddar sig från att bli utsatt för digitala brott.  

Sunt förnuft är ofta det bästa försvaret 

Numera är antivirus så kraftfulla att det är väldigt svårt att infiltrera datorere och liknande om man inte bjuder in till det. Därmed är det också väldigt viktigt att man använder sitt sunda förnuft och källkritik i samband med att man surfar online. Om någonting verkar för bra för att vara sant och samtidigt vill att du lämnar iväg personinfo eller att du laddar ner någonting är det allt som oftast ett bedrägeri. Detta är även väldigt viktigt för att undvika att någonting skadligt tar sig in på ett företags intranät

Se till att du har ett kraftullt och modernt antivirus 

Ett antivirus är oerhört viktigt att ha isntallerat på sin dator och det är även värt att lägga ut några hundralappar om året för att säkerställa att man har ett kraftfullt antivirus. Antiviruset agerar som ett skydd för din dator som alltid är på och söker även med jämna mellanrum igenom dina filer för att se till att allting är som det ska. Att ha ett antivirus som fungerar väl kan kosta en slant, men det kommer samtidigt att rädda dig från en hel del huvudvärk och arbete längre ner längs vägen. 

Se till att du har unika lösenord för alla plattformar 

Detta är någonting som inte alla känner till, men det är oerhört viktigt att man har olika lösenord för alla olika konton och plattformar som man regelbundet använder sig av. Om det, gud förbjude, skulle vara så att ett av dina konton är en del av en lösenordsläcka kan lösenordet sedan användas för att få tillgång till dina andra konton som du har på andra plattformar. Genom att ha unika lösenord för alla plattformar skyddar du dig själv mot detta.

 

Men om du har väldigt många konton, eller om du känner att det kommer bli alldeles för svårt att hålla koll på alla lösenord är det allra viktigaste att se till att du har ett lösenord till din mail som är helt och hållet unikt. Om en hackare tar sig in på din mail kan personen i fråga sedan använda din mail för att byta lösenordet till dina andra konton, någonting som gör det väldigt svårt att sedan få tillbaka din åtkomst.