Digital teknik finns överallt omkring oss och påverkar alla delar av våra liv – från hur vi arbetar till hur vi reser och roar oss. Digitaliseringen har sina självklara fördelar, till exempel att den för människor närmare varandra och gör vår vardag mer effektiv. Men den har också sina nackdelar, och en av dem är dess miljöpåverkan. 

 

I takt med att teknik som VR blir alltmer utbredda och vi blir mer och mer bekymrade över vår miljöpåverkan och hur mycket el vi förbrukar, särskilt under den energikris vi upplever nu, är det inte förvånande att man frågar sig huruvida VR är en energislukande teknik eller inte.

All digital teknik kan vara strömkrävande

Det korta svaret på frågan om huruvida VR är en energislukande teknik eller inte är i skrivande stund ja! Detta beror helt enkelt på att dagens VR-headset är mycket energislukande apparater, men också på att den eventuella programvara eller de spel som du använder med ditt headset kräver en viss mängd ström. Men det är inte uteslutande användningen av digital teknik som VR i sig som är energikrävande. Det beror först och främst på hur du använder tekniken. 

 

Om du stänger av ditt VR-headset när det inte används, slösar du inte heller lika mycket ström. VR-teknik är därför inte synonymt med miljöförstöring, utan mängden el som du förbrukar beror på hur du använder tekniken, precis som all digital teknik. Du kan jämföra den med din mobilladdare. Det går inte åt särskilt mycket ström för att ladda mobilen, men när laddaren är inkopplad utan att användas, ja då drar den mycket onödig ström.

Spara pengar, jämför elpriser

Om du inte bara vill göra klimatet en tjänst, utan även din plånbok, rekommenderar vi att du jämför elpriser för att minska dina elkostnader om du vill slippa lägga ditt VR-headset på hyllan för gott. 

 

Du kan faktiskt spara tusentals kronor årligen bara genom att byta till det bästa elavtalet i ditt område, vilket du gör enklast genom att jämföra de aktuella elpriserna och på så sätt hitta det billigaste alternativet för dig. På så sätt kan du fortsätta att roa dig i den virtuella världen utan att behöva betala en pepprig elräkning varje månad.

Tillverkningen är det som kräver mest energi

Liksom många andra digitala apparater och verktyg är det inte själva användningen av VR-teknik som utgör det största hotet mot miljön. Särskilt inte om människor använder tekniken förnuftigt – det vill säga inte i onödan eller slösaktigt. Det är snarare tillverkningen av VR-headsets som har störst inverkan på miljön, eftersom det är en mycket energislukande process. 

 

Den negativa tillverkningsprocessen omfattar särskilt den plast som används för att tillverka VR-headsets, och som ni vet är plast en stor källa till dagens utsläpp. Samtidigt behöver headsets många av de samma element som en smartphone kräver, och det är volymen av detta material som tär på jordens resurser.

 

Men vi är inte alltför oroliga för detta eftersom både beslutsfattare och kommersiella företag blir mer miljömedvetna och konsumenter mer kräsna. Vi är därför övertygade om att själva tillverkningsprocessen kommer att bli mer miljövänlig under de kommande åren.