För 10–15 år sedan var det inte många som visste vad E-sport var för någonting. De mest inbitna Counter-Strike spelarna hade givetvis koll, men det var ingenting som med jämna mellanrum fick utrymme i traditionell media.  

Detta demonstreras även väldigt tydligt när man ser på hur prispengarna och det tittarsiffrorna har förändrats. Under de första tävlingarna i olika datorspel så var priset oftast några hundralappar och en pizza. Publiken var de som tittade hemifrån via hackiga livestreams, eller de som besökte eventet. Spolar vi fram till nutid så kan stora matcher ses av miljontals människor och sälja slut på alla biljetter på enorma arenor. Globen i Stockholm fylldes till brädden när det var en stor turnering i CS:GO.  

E-sport är tillgängligt för alla 

E-sport är också populärt eftersom man själv kan spela spelen som man tittar på. Många av oss har inte möjlighet att spela traditionella sporter av olika anledningar, men att se någon av världens bästa spelare göra helt osannolika saker med samma förutsättningar som man själv har på sin dator är oerhört imponerande. Många av de största spelen kräver inte heller datorer för stora summor pengar, någonting som också bidrar till att fler får upp intresset för E-sport.  

Industrin bakom E-sport  

Men det är inte bara intresset som har vuxit, utan det har även den numera enorma industrin bakom E-sport gjort. Idag så äger miljardärer lag inom E-sport, och många av de bästa spelarna kammar hem löner på flera miljoner om året. Det har även vuxit fram olika medier, såsom den här sidan, för att kunna tillhandahålla information och dylikt kring E-sporten.  

E-sport inom det svenska samhället  

Även om det fortfarande finns en lång väg att gå, och många som tycker att E-sport är det dummaste de hört talas om, så är det ändå en kraftig utveckling på väg. På SVT kan man nu läsa om resultat, och fler och fler kommuner börjar inleda satsningar för att aktivera barn genom E-sport. Det finns idag en svensk liga i Counter-Strike, och även en del gymnasium som har E-sportsprofil. Där får man antingen spela sitt valda spel på skoltid, eller lära sig mer om hur industrin bakom E-sport fungerar.  

E-sport kan vara oerhört socialt 

E-sport kan även vara en väldigt social tillställning. Det har öppnat upp en franchise-kedja som erbjuder möjligheten för människor att äta en bit mat och dricka en öl samtidigt som de ser på en stor match. Det finns även en mängd forum på svenska och engelska där man kan samtala med andra intresserade. Många svenska tjejer har även fått upp ögonen för E-sport även om scenen fortfarande är kraftigt mansdominerad. Det finns även en hel del svenska chat där man kan tala med andra likasinnade.